afbeelding aangeschuinde spiraalschroef

Spiraalschroef

De meeste schroefdoseringen zijn uitgevoerd met een spiraalschroef; deze brengen de hoogste doseercapaciteit met tegelijkertijd het laagste risico dat product zich opbouwt op de schroef. Tenslotte heeft een spiraalschroef het kleinste contactoppervlak waarop het product kan opbouwen. Zoals beschreven in het artikel “Gravimetrisch doseren, de beste feeders” is de roterende schroefdosering breed inzetbaar; deze wordt dan ook het meest geleverd.


Andere schroeftypenverschillende typen schroeven voor doseren

Er zijn toepassingen waarbij het beter is uit te wijken naar andere schroeftypen:

Bladschroef

Bladschroeven remmen doorschietende producten af. Hierdoor is de kans kleiner dat ze ongecontroleerd uit de feeder stromen. Afhankelijk van de oorzaak en mate van doorschieten, zijn bladschroeven verkrijgbaar met een dubbel blad (extra remming) en progressieve spoed.

Concaafschroef

De concaafschroef bestaat als dubbelschroef oftewel een set van twee schroeven. De schroeven remmen sterk doorschietende producten nog sterker af. Door hun zelfreinigende werking zijn concaafschroeven ook een geschikte oplossing voor het doseren van sterk opbouwende producten die onregelmatig opbouwen en weer afbreken. Hetzelfde geldt voor producten waardoor een enkelvoudige bladschroef of spiraalschroef verstopt kan raken.

concaafschroefVersterkte spiraalschroef

Door het toepassen van een dikker profiel, heeft Brabender Technologie de laatste jaren haar spiraalschroeven aangepast naar versterkte meer stabiele uitvoeringen. Daarmee is het profieloppervlakte met 56% tot 78% vergroot.

Afschuinen spiraalschroeven

Een extra en doorslaggevende verbetering is gevonden in het afschuinen van de spiraalschroeven (zie afbeelding hieronder). Met het afschuinen van spiraalschroeven wordt de buitenzijde van het spiraalprofiel naar achteren toe onder een lichte hoek afgeslepen. Het dikkere profiel wordt daarmee slechts minimaal verminderd en tegelijkertijd heeft dit grotere positieve gevolgen:

  • het voorkomt dat granulaat klem komt te zitten tussen de schroef en schroefbuis; het contactoppervlak is nu veranderd in een contactpunt;
  • het voorkomt dat adhesief product opbouwt aan de binnenzijde van de doseerbuis; het afgeschuinde profiel snijdt als een mes opbouwend product van de schroefbuis af;
  • Er is minder kans op vervorming van de spiraalschroef; er is tot 50% minder draaimoment nodig in vergelijking tot niet afgeschuinde spiraalschroeven;
  • reductie van warmte door significant minder wrijving.

Meer informatie en advies

Voor vrijwel alle doseertoepassingen heeft Brabender Technologie een passende oplossing.
SPS  |  Solids Process Solutions adviseert graag in het bepalen van het juiste feedertype en  de best passende schroef op basis van het product dat u wilt doseren en de procesomstandigheden.

t: +31 (0) 33 453 23 22
e: rob@spssolutions.nl