ECON PET-Edition
Energiebesparende innovatie voor het granuleren van rPET/PET

Bij het granuleren van PET is een energiebesparend proces en een zekere graad aan kristallisatie van cruciaal belang. Toen een klant specifiek met deze eisen aanklopte bij ECON, de technologische pionier en betrouwbare ontwikkelingspartner, ging het bedrijf aan de slag met het ontwerpen van een onderwater pelletizer die volledig was afgestemd op deze behoeften. Het resultaat van deze inspanningen is de indrukwekkende ECON PET-Edition, geoptimaliseerd voor PET en volledig in lijn met de hoge eisen die tegenwoordig aan pelletizers in deze sector worden gesteld.

Innovatieve thermische isolatietechnologie

Dankzij de gepatenteerde thermische isolatietechnologie van ECON wordt een veilig opstartproces gerealiseerd. Door het voorkomen van warmteoverdracht van de die-plate unit naar het proceswater, wordt niet alleen bevriezing van de die-holes voorkomen, maar wordt ook aanzienlijk op energiekosten bespaard. Extra aandacht is besteed aan de isolatie van het waterreservoir en de leidingen om een eindtemperatuur van de pellets van minstens 140°C te bereiken. ECON biedt op maat gemaakte oplossingen om de vereiste pelleteindtemperatuur te waarborgen, afhankelijk van de specifieke behoeften van de klant. Zowel de pelletizer als de downstream apparatuur, zoals het ECS (ECON Crystallization System for PET), zijn ontworpen met een minimaal energieverbruik als uitgangspunt.

Efficiënte kristallisatie met ECS

Het ECS maakt gebruik van de intrinsieke warmte van de pellets voor de kristallisatie, waardoor het een van de meest efficiënte methoden is voor het kristalliseren van PET. Het systeem is ontworpen om de PET-pellets op een constante temperatuur te houden en een kristallisatiegraad van 30-40% te bereiken. Door zachte trillingen in het kristallisatiekanaal worden de pellets verder getransporteerd en gemengd om plakken tijdens de kristallisatie te voorkomen. Deze hoge kristallisatiegraad maakt een snellere voordroging van de pellets mogelijk, wat resulteert in aanzienlijke tijdsbesparingen bij verdere verwerking, zoals spuitgieten.

Laag acetaldehydegehalte: een nieuwe standaard

In de voedingsmiddelenindustrie is een laag acetaldehydegehalte van gerecycled PET vereist om te voldoen aan de wettelijke richtlijnen. De ECON PET-Edition streeft naar aanzienlijk betere waarden dan conventionele granuleersystemen. Door de drukopbouw bij de die-plate met 40% te verminderen, werd direct na het granuleren een laag acetaldehydegehalte van 30-40% bereikt. Deze innovatie heeft niet alleen positieve gevolgen voor de voedingsindustrie maar leidt ook tot een verwachte lagere energie-input tijdens de dehydratiefase.

ECON PET-Edition: bijdrage aan de circulaire economie

De ECON PET-Edition biedt een zeer energie-efficiënte oplossing voor het granuleren van rPET/PET, waarmee het een waardevolle bijdrage levert aan de circulaire economie. In de wereld van PET-recycling heeft de kW/t waarde van gerecycled materiaal een significante invloed op de rendabiliteit van productielijnen. Het gebruik van de ECON Technologie geeft daarom aanzienlijk concurrentievoordeel, waardoor het een slimme keuze is voor bedrijven die streven naar duurzaamheid en efficiëntie in hun productieprocessen. Benieuwd wat ECON PET-Edition voor uw proces aan voordeel kan betekenen, neem dan contact met ons op.

Een brede range aan oplossingen

SPS | Solid Process Solutions biedt een brede range aan equipment voor doseren, extruderen, granuleren en inspecteren. Afhankelijk van uw specifieke behoefte vinden wij de juiste en een economische oplossing.