afbeelding hybride onderwater en lucht granulatie EWA

De in 2015 geïntroduceerde hybride onderwater- en lucht pelletizer type EWA, is de afgelopen 2 jaar succesvol ontvangen in de markt van granulaat. De EWA pelletizer combineert twee beproefde ECON technieken te weten: onderwatergranulatie en luchtgranulatie.

Noodzaak voor nieuwe granulatietechnieken

Ondanks dat de onderwaterpelletizers van ECON voor bijna alle thermoplastische materialen kunnen worden gebruikt, vereisen sommige materialen een alternatieve technologie . Denk hierbij aan materialen die oplossen in water en aan zeer langzaam drogende materialen. Juist voor deze materialen voorziet de EWA in een grote flexibiliteit. Binnen enkele minuten kan de pelletizer worden omgezet van onderwatergranulatie naar luchtgranulatie en andersom. Dit zorgt voor flexibiliteit en ruimtebesparing.

Hout en vezelverbindingen

De ECON luchtpelletizer (ELG) is speciaal ontwikkeld voor het verwerken van hout- en natuurlijke vezelverbindingen. Omdat water gebruikt wordt als koel- en transportmedium, vereist het verwerken van houtkunststofverbindingen (zoals WPC ; WoodPlasticCompounds) in een onderwaterpelletizer een ​​aanzienlijke hoeveelheid droging. Meestal volstaan de gebruikelijke drogers dan niet om het gewenste lage vochtgehalte te bereiken.  De ELG luchtpelletizer is ontworpen om pellets te koelen en te transporteren met lucht. Het drogen van pellets is dan niet nodig. Tegelijkertijd profiteert het systeem van de thermische isolatie in de gepatenteerde die-head. Hierdoor worden pellets uniform gesneden en eenvoudig getransporteerd. Naast de natuurlijke vezelverbindingen is de ECON luchtpelletizer ook geschikt voor PVC, aangezien dit materiaal slechts geringe koeling vraagt.

Combinatie luchtgranulering en onderwatergranulering

brochure ECON

Download de ECON brochure

Het combineren van de ECON ELG luchtpelletizer met de ECON EUP onderwaterpelletizer, heeft geleid tot de ontwikkeling van de ECON hybride onderwater- en lucht pelletizer EWA. Vooral in laboratoria biedt deze combinatie voordelen in het kader van flexibiliteit en de benodigde ruimte.  Het omzetten van het systeem gaat eenvoudig en snel. De luchtgranulering bestaat uit een unit voor granuleren, een geluidsarme transportventilator, transportleidingen, een cyclone en een elektrische besturing

Thermisch geïsoleerde die-plate

De smelt vloeit vanuit de extruder in de strengkop en als strengen door de thermisch geïsoleerde die-plate alwaar de strengen worden gesneden tot granulaat. Doordat het granulaat wordt verplaatst door een luchtstroom worden ze automatisch gedroogd en gekoeld. De thermisch geïsoleerde die-plate biedt veel mogelijkheden voor kunststof producerende extruder bedrijven. Dankzij deze gepatenteerde vinding is er sprake van veel minder problemen van bevriezing. Een stabielere productie met lagere druk zonder uitval en duizenden euro’s energiebesparing per jaar, zijn andere bijkomende voordelen

Advies pelletizers

SPS | Solids Process Solutions is exclusief agent voor ECON in de Benelux. Rob van Buitenen is uw contactpersoon voor ECON en adviseert u graag.

T+31 33 453 23 22 | M. +31 646 32 54 64 | E. rob@SPSsolutions.nl |  www.SPSsolutions.nl