wat is doseren

IN 7 STAPPEN NAAR OPTIMAAL DOSEREN

Bekijk de online videocolleges

De Dikke Van Dale omschrijft doseren als ‘een dosis bepalen’. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Bij een continu productieproces gaat het niet alleen om het exact doseren van diverse grondstoffen. Ook de toevoerstroom aan het productieproces moet zo constant mogelijk zijn. Pas dan kun je een optimaal eindproduct realiseren.

Doseermethoden

Grofweg zijn er twee doseertechnieken: volumetrisch en gravimetrisch. De eerste techniek zegt het al, die is gebaseerd op de volumestroom van een product. Hierbij is het aan de gebruiker om zelf de outputwaarden te meten. Stel dat de feeder (doseerunit) op een toerental van 10% van de capaciteit draait, welk volume verplaatst die dan in hoeveel tijd? En hoe zit dat bij een toerental van bijvoorbeeld 50%? Op basis van de uitkomsten kun je de feeder uitliteren en per product het doseerkarakter bepalen in hoeveel liter per uur en per toerental.

Onnauwkeurig

Het voordeel van volumetrisch doseren is de lage investering. Je hebt immers alleen een doseerunit en motorsturing nodig. Het nadeel is echter dat het proces niet optimaal in de hand is te houden. De doseernauwkeurigheid ligt veelal tussen de 2 en de 5% (soms 10%) en hangt onder meer af van de deeltjesgrootte, het vochtgehalte, het stortgewicht en de stromingseigenschappen van het product. Daardoor kan de vulling van de schroef aanzienlijk variëren zonder dat die automatisch wordt bijgestuurd.

Uiterst secuur doseren

Bij de meeste processen is juist een hoge nauwkeurigheid belangrijk. Dat is mogelijk met gravimetrisch doseren. Daarmee kun je een constante productstroom met een hoge constante flow toevoegen aan een proces. Deze techniek werkt op basis van het gewicht van het product. Hierbij staat de feeder op een weegplatform. Die meet constant het verschil in gewicht in de doseerunit, vergelijkt dat met de opgegeven waarden en stuurt direct bij als dat nodig is.

Track & trace

De investering in een gravimetrische dosering is weliswaar hoger, maar verdient zich terug door de hoge nauwkeurigheid. Het grondstofverbruik is zuiniger, het eindproduct is van een constantere kwaliteit (minder productuitval) en het productieproces is zeer gecontroleerd te beheersen. Bovendien wordt alles geregistreerd. Komt er bijvoorbeeld een klacht uit de markt, dan kun je terugkijken wat er op een bepaald moment in het proces met de dosering is gebeurd.

Juiste activering

Voor een nauwkeurige toevoer is het essentieel dat het doseerorgaan (bijvoorbeeld de doseerschroef) gelijkmatig en constant wordt gevuld. Het product moet dan ook op de juiste manier en direct boven het doseerorgaan worden geactiveerd, bijvoorbeeld door een roerwerk of peddels. Het ontwerp van de feeder is cruciaal, zeker wanneer er sprake is van niet-vrijstromende poeders. Brabender Technologie heeft een breed leveringsprogramma van feeders in diverse vormen en activeringsmogelijkheden. Daarmee kunnen vrijwel alle materialen goed stroombaar worden gemaakt.

Meer informatie?
SPS | Solids Process Solutions helpt u graag met het bepalen van de beste oplossing.
t: +31 (0) 33 453 23 22
e: rob@spssolutions.nl